W te święta zdecydowaliście się na żywe drzewko i zastanawiacie się co teraz? Możemy skorzystać z kilku możliwości zagospodarowania choinki. Ważne jest aby pamiętać o jej dokładnym oczyszczeniu z wszelkich ozdób. Drzewko musi być pozbawione plastiku, szkła, papieru czy metalu.
Drzewko w doniczce
Jeśli kupiliśmy choinkę ze sprawdzonego źródła (mamy pewność, że system korzeniowy pozwoli drzewku na wzrost a doniczka, w której je trzymamy nie jest zbyt mała), warto spróbować wysadzić drzewko do gruntu. Zanim to jednak będzie możliwe, powinniśmy przenieść drzewko w chłodniejsze miejsce i pamiętać o jego podlewaniu. Jeśli jest mroźno donicę trzeba dodatkowo zabezpieczyć słomą, kartonem lub gazetami. Kiedy wysadzamy drzewko? Najlepiej w okresie wiosennym, kiedy nie pojawiają się już przymrozki.
Jeśli nie dysponujemy miejscem, warto sprawdzić, czy gmina w której mieszkam, prowadzi akcję zbiórki takich drzewek. W Mikołowie (link) choinki w donicach zbiera Zakład Usług Komunalnych. Następnie pracownicy zakładu oceniają stan roślin, aby te w dobrej kondycji, mogły zostać ponownie wykorzystane i posadzone na terenach gminnych. W poznańskim Forcie V natomiast kontynuowana jest akcja „Choinka”, mająca na celu wspólne zalesienie miejskiego parku (link). W Żorach dzięki wysadzeniu drzewek za kilkanaście lat będzie można podziwiać iglasty las (link).
Drzewka cięte
Często gminy zachęcają mieszkańców do wystawiania ciętych drzewek w miejsca odbioru odpadów zielonych lub wielkogabarytowych. Ponadto pocięte drzewko, można ustawić obok lub wrzucić do pojemnika na odpady BIO. Taką możliwość oferuje swoim mieszkańcom Szczecin (link), Bydgoszcz (link) czy Gdynia (link). W Sopocie nie musicie się spieszyć – możliwość oddania drzewka macie aż do końca marca (link). W ielonej Górze odebrane od mieszkańców drzewka, trafią do Zakładu Gospodarki Komunalnej, zostaną rozdrobnione a następnie, w postaci zrębków, rozdysponowane wśród mieszkańców. Zrębki, mogą stanowić doskonałą wyściółkę pod roślinami – więcej o poprawie warunków siedliskowych przeczytacie w naszej publikacji „Standardy utrzymania terenów zieleni w miastach” (Część 4. Pielęgnacja).
Czy można zrobić coś więcej?
Z odciętego wierzchołka choinki dawniej robiono mieszadełko do sosów (tzw. kwirlejka). Jeśli uprawiamy kwiaty w ogrodzie – odcięte gałązki mogą stanowić ochronę od chłodu dla rabat. Jeśli mamy pewność, że choinka nie wzrastała z wykorzystaniem chemicznych środków ochrony roślin, możemy jej igły lub pączki wykorzystać również w kuchni – jako przyprawę do potraw (link).
Jeśli aktywnie zajmujemy się ogrodem, warto rozważyć stworzenie grządki hugelkulturowej w oparciu o choinkę. W uprawie warzyw lub owoców ważny jest kompost, a odpowiednio rozdrobnione drzewko możemy dorzucić do kompostownika.
Uważnie rozeznajmy także okolicę – może lokalni hodowcy zbierają przysmaki dla swojej zwierzyny. Podobno kozy z chęcią posilają się gałązkami choinek!
Fot. Judyta Łuczyńska